Subscribe

Baška Voda

O Baškoj Vodi

Ukratko o povijesti Baške Vode

Baška Voda Prva maslina
T ragovi naseljenosti mjesta na kojem danas leži Baška Voda sežu u doba antike. Glavni motiv za naseljavanje ovog kraja oduvijek su bili izvori pitke vode. Oko 1.300 godine prije Krista, na ovom je mjestu podignuta naseljena utvrda Gradina, od koje su do danas očuvani ostatci obrambenog bedema. Nakon Gradine, na istom je mjestu u kasnoantičko vrijeme izgrađena rimska vojna utvrda Biston. Na tom mjestu pronađene su i nadgrobne kamene ploče iz doba antike, koje se danas čuvaju u Arheološkom muzeju u Splitu, a svjedoče da je na uzvisini odmah ponad Baške Vode postojala i antička nekropola.
Nakon antičkog doba, slijedi 1.000 godina diskontinuiteta života na području  današnje Baške Vode. U vrijeme dugotrajne turske vladavine, kao i stalnih nasrtaja gusara s mora, život se s obale preselio u sigurnije podbiokovsko zaleđe. Nakon rušenja Bistona u 6. stoljeću, stanovništvo odlazi u selo Bast, podno Biokova, koje se također razvilo oko izvora pitke vode.
Tek nakon progona Turaka, te nakon nestanka gusara, stanovništvo se iz Basta počelo vraćati na obalu i ponovnim naseljavanjem ispisivati noviju povijest Baške Vode. Najstariji zapisan podatak o Baškoj Vodi je iz 17 stoljeća. Na zemljovidu Dalmacije, koji je 1686. godine izradio talijanski geograf i kartograf Vincenzo Maria Coronelli, upisano je ime Basca. Drugi talijanski kartograf, Marcelo, 1690. je godine na svom zemljovidu isto mjesto označio imenom Fontana di Basca. Ime Baška Voda prvi se put spominje 1724. godine, na dokumentu o prodaji kuće. Godine 1750. gradi se kasnobarokna crkvica sv. Lovre, a mjesto u to vrijeme ima tek manje od deset kuća. Tek stotinjak godina poslije, počinje jače naseljavanje Baške Vode. Godine 1889. dovršena je današnja župna crkva sv. Nikole, posvećena zaštitniku
Crkva sv. Nikole Baška Voda
Baške Vode. Godine 1845. Baška Voda je dobila prvu školu, a 1912. i prvo pristanište. Prvi stanovnici bavili su se poljoprivredom te ribarstvom i pomorstvom. Začetak turizma, koji je danas glavna gospodarska djelatnost mjesta, jest gradnja prvog baškovoškog hotela „Slavija“ 1930. godine. Kao da će time najaviti blistavu budućnost baškovoškog turizma, taj je hotel 1936. na svjetskoj izložbi u Londonu nagrađen zlatnom medaljom. Danas je u njegovoj zgradi sjedište Općine Baška Voda.

Baška Voda danas

Baška Voda
B aška je Voda danas izrazito turističko mjesto, mnogi će reći najljepše na Makarskoj rivijeri, a neki je nalaze i jednim od najljepših mjesta u cijeloj Dalmaciji. Više je razloga za to. Baška je Voda obdarena prirodom iznimne ljepote. Gotovo u jednoj točki spajaju se plavo more i bogat crnogorični pojas, a sve ih zajedno natkriljuje veličanstvena kamena bjelina Biokova. Klima je ovdje također iznimno blagonaklona. Meteorolozi su izračunali da Baška Voda ima u prosjeku 2.700 sunčanih sati godišnje. Sve to ne bi došlo do izražaja da nema marljivih ljudi koji to što im je priroda darovala uređuju i održavaju čistim. Rijetko gdje se još može naći ovakav dugačak pojas prirodne šljunčane plaže koja blago uranja u čisto more. Također se velika pažnja posvećuje uređenosti i čistoći cijelog mjesta, njegove luke, šetališta, trgova i ulica. Zahvaljujući svemu tomu, Baška je Voda zadnjih nekoliko godina zaredom dobitnik Plavog cvijeta sa zlatnim znakom, najvećeg turističkog priznanja u Hrvatskoj. Najveća nagrada Baškovođanima za trud ipak je brojnost turista, koji iz ljeta u ljeto u iznimno velikom broju posjećuju njihovo mjesto. Turistička sezona ovdje traje sve duže, a u samoj špici uvijek se traži ležaj više. Osim u lijepoj prirodi, moru i suncu, posjetitelji mogu uživati i u bogatoj ponudi. U konobama u samoj Baškoj Vodi, a pogotovo onima u Bastu,
Baška Voda
mogu se kušati dalmatinski specijaliteti (peka, pršut, sir, riba), može se uživati u autohtonoj arhitekturi, originalnlom klapskom pjevanju te u predivnom pogledu  na more i obližnje otoke od kojih često zastaje dah. Smještaj Baške Vode također je pogodan za mnoštvo jednodnevnih izleta u okolicu: do većih gradova (Dubrovnik, Makarska, Omiš, Split, Trogir, Šibenik), otoka (Brač, Hvar), nacionalnih parkova i parkova prirode (Biokovo, Krka), sportsko-rekreativnih odredišta (rafting na Cetini, paraglajding na Biokovu). Za one koji nakon ispunjenog i aktivnog dana na suncu, moru i izletima imaju snage za večernju i noćnu zabavu, u Baškoj se Vodi može uživati u brojnim kafićima, terasama sa živom muzikom i diskotekama, kao i povremenim koncertima i ribarskim večerima u sklopu Baškovoškog ljeta.

Prva maslina
Goran i Tatjana Jurić
Podluka 5
21320 Baška Voda
Hrvatska

Email: info@prvamaslina.hr

Izrada i održavanje Internet stranica
Posjetite nas – www.webpage.ba

Webpage.ba - izrada internet stranica i web hosting